Arbuz i mięta to idealne połączenie. Ale jak dodasz sera feta to już yin i yang.
Składniki
- 4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza (najlepiej bezpestkowego)
- 1,5 szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ogórka
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę fety
- 1 czerwona cebula
- pęczek świeżej mięty
- kilka liści rukoli
Składniki na sos:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki soli
- Szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
Przygotowanie sosu: wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce.
Przygotowanie
- Arbuza, ogórka i fetę, pokroić w kostkę i wymieszać w dużej misce.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Miętę drobno posiekać.
- Wszystko polać sosem i delikatnie wymieszać.
- Udekorować listkami rukoli
Autor: Magda, Ambasador Zdrowych Nawyków Żywieniowych