Makowiec zwijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, pełen bakalii, tradycyjny makowiec zawijany to popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię!

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 42 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki gorącej wody
Makowiec zwijany

Przygotowanie

  1. Mak zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem, pozostawić na co najmniej 30 minut.
  2. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć.
  4. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  5. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki.
  6. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  7. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe (poza masłem).
  8. Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę).
  9. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  10. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami.
  11. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  12. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć z roladę.
  13. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód.
  14. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej).
  15. Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
  16. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  17. Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem.
  18. Przygotować lukier: Cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę.
  19. Makowce polać lukrem i ewentualnie posypać makiem.

 

Autor: Michał, Ambasador Kuchni z Pasją
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone