Mięciutki i bardzo wilgotny, pełen bakalii, tradycyjny makowiec zawijany to popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię!
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej + do podsypywania
- 180 ml mleka
- 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
- 6 żółtek
- 42 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
- 6 łyżek cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa makowa:
- 500 g maku
- 200 g cukru
- 100 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- aromat migdałowy do smaku
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka miękkiego masła
- ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
- 6 białek
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3- 4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie
- Mak zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem, pozostawić na co najmniej 30 minut.
- Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć.
- Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe (poza masłem).
- Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę).
- Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
- Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
- Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć z roladę.
- Końce rolady skleić i podwinąć pod spód.
- Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej).
- Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
- Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem.
- Przygotować lukier: Cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę.
- Makowce polać lukrem i ewentualnie posypać makiem.
Autor: Michał, Ambasador Kuchni z Pasją