Lody to ulubiony, zmrożony, letni deser szczególnie w upalne dni. Tym razem zapraszamy cię do skosztowania lodów ze świeżych, soczystych nektarynek.
Składniki
- 10 dojrzałych nektarynek
- 200 ml śmietany 36%
- 500 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 4 żółtka
- wafle do dekoracji lub wafle do lodów
Przygotowanie
- Obrać nektarynki i wyrzucić pestki.
- Pokroić owoce na kawałki i blenderem zmiksować na jednolita masę.
- Utrzeć ze sobą żółtka i cukier. W niewielkim garnku delikatnie podgrzać mleko i dodać utarte żółtka.
- Całość doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
- Do powstałej masy dodać zmiksowane owoce.
- Masę dokładne wymieszać i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.
- Masę przemieszać co 30 minut.
- Ubić śmietanę na sztywną masę, a następnie dodać ją do schłodzonej masy owocowej.
- Starannie wymieszać i włóżyć ponownie do zamrażarki na 3 godziny.
- Lody zaserwować w pucharkach z dodatkiem wafli do dekoracji lub w wafelkach do lodów.
Autor: Agnieszka, bi1 Białystok