Lody nektarynkowe

Lody to ulubiony, zmrożony, letni deser szczególnie w upalne dni. Tym razem zapraszamy cię do skosztowania lodów ze świeżych, soczystych nektarynek.

Składniki

  • 10 dojrzałych nektarynek
  • 200 ml śmietany 36%
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 4 żółtka
  • wafle do dekoracji lub wafle do lodów
Lody nektarynkowe

Przygotowanie

  1. Obrać nektarynki i wyrzucić pestki.
  2. Pokroić owoce na kawałki i blenderem zmiksować na jednolita masę.
  3. Utrzeć ze sobą żółtka i cukier. W niewielkim garnku delikatnie podgrzać mleko i dodać utarte żółtka.
  4. Całość doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
  5. Do powstałej masy dodać zmiksowane owoce.
  6. Masę dokładne wymieszać i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.
  7. Masę przemieszać co 30 minut.
  8. Ubić śmietanę na sztywną masę, a następnie dodać ją do schłodzonej masy owocowej.
  9. Starannie wymieszać i włóżyć ponownie do zamrażarki na 3 godziny.
  10. Lody zaserwować w pucharkach z dodatkiem wafli do dekoracji lub w wafelkach do lodów.
Autor: Agnieszka, bi1 Białystok
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone