Tłusty czwartek wcale nie musi być niezdrowy! Jest kila ciekawych zamienników, które mogą pomóc zredukować kaloryczność i poprawić wartość odżywczą, zachowując smak. Oto kilka propozycji:
- Pączki pełnoziarniste – zamiast białej mąki, można użyć mąki pełnoziarnistej, która dostarcza więcej błonnika i składników odżywczych. Mąka orkiszowa lub mąka owsiana to też dobre opcje.
- Pączki na bazie jogurtu lub twarogu – zamiast masła, można użyć jogurtu naturalnego lub chudego twarogu, co zmniejszy zawartość tłuszczu. Jogurt również doda wilgotności ciastu.
- Olej kokosowy zamiast tradycyjnego tłuszczu –do smażenia – olej kokosowy, który jest zdrowszą opcją. Można także piec pączki zamiast je smażyć, co obniży ich kaloryczność.
- Zamiana cukru – zamiast białego cukru można użyć naturalnych słodzików(miód, syrop klonowy, stewia, lub ksylitol). Miód będzie też źródłem antyoksydantów.
- Pączki z owocami lub warzywami – można dodać do ciasta zdrowe składniki, takie jak purée z dyni, jabłek czy bananów, które zwiększą wartość odżywczą i naturalnie osłodzą wypiek.
- Pączki bezglutenowe – dla osób, które unikają glutenu, można użyć mąki migdałowej, ryżowej, kokosowej lub mieszanki mąk bezglutenowych.
- Wypełnienie pączków – zamiast tradycyjnego nadzienia z konfitury, można wypełnić pączki musami owocowymi lub dżemami bezcukrowymi.
Tego typu pączki mogą być mniej kaloryczne, ale wciąż smakować pysznie i spełniać wymagania osób dbających o zdrowie!
Elżbieta Zuzanna Pustelnik, Kierownik Projektów IT, centrala Schiever, Zielona Góra