Zupa dyniowa z papryką

Zupa dyniowa z pieczoną papryką – słodko ostra w smaku. Swoją słodycz zawdzięcza pieczonej papryce i marchwi, a pikanterię olejowi smakowemu z chilli. Kropkę nad „i” stawia czarnuszka i prażone migdały!

Składniki

  • 1 kg świeżej dyni
  • 2 papryki czerwone
  • 2 marchewki
  • 1 duży korzeń selera
  • 1 łyżka oleju smakowego z chilli lub 1/3 łyżki grysu chilli lub pieprzu Cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałązka rozmarynu
  • Sól do smaku
  • Garść płatków migdałowych
  • Łyżka czarnuszki
Zupa dyniowa z papryką

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C
  2. Paprykę pokroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry i wsadzić do piekarnika na ok. 40 min aż skórka będzie miała czarne bąbelki.
  3. W tym czasie, umyć i obrać marchew i seler, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać ok. 2 l wody, dodać czosnek i rozmaryn i zagotować.
  4. W między czasie obrać dynię i pokroić na małe kawałki. Dodać do wywaru.
  5. Po upływie 40 minut, wyjąć paprykę z piekarnika, odczekać aż będzie na tyle wystudzona, że można ją będzie obrać ze skórki i dodać do garnka z warzywami.
  6. Teraz należy całość warzyw zblendować na gładką masę. Pozostawić jeszcze na chwilę na ogniu i doprawić.
  7. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe na złoty kolor.
  8. Zupę podawać oprószoną prażonymi płatkami migdałów i czarnuszką.
Autor: Ela, Ambasador Zdrowej Żywności
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone