Najlepsza bo domowa!
Puszyste ciasto z chrupiącym spodem, ciągnący się ser i ulubione dodatki, niebo w ustach!
Składniki
Ciasto:
- 160 ml ciepłej wody
- 15 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 310 dag mąki pszennej
- Płaska łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów (grys) lub świeżych ziół ( bazylia, rozmaryn, tymianek)
- Szklanka startego sera (najlepiej mix gouda i mozarella)
- Ulubione dodatki: oliwki, szynka, kukurydza, cebula, itp.
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki ketchupu
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 łyżka przegotowanej wody
- Sól ziołowa
Przygotowanie
Ciasto możesz wyrabiać ręcznie lub w mikserze.
- Do misy miksera dodaj składniki wg. podanej kolejności: woda, drożdże, cukier, a następnie mieszaj do rozpuszczenia drożdży.
- Kolejno dodaj do mieszanki drożdżowej: mąkę, oliwę, sól oraz pozostałe dodatki.
- Po wyrobieniu ciasta, odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je cieniutko, umieść na blasze do pieczenia lub w formie do pizzy.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym, a następnie posyp startym serem. Na ser układaj ulubione dodatki.
- Całość oprósz słodką papryką i umieść w rozgrzanym piekarniku, zmniejszając temperaturę do 180°C.
- Piecz ok 12-15 minut.
Autor: Ela, Ambasador Zdrowej Żywności