Pizza domowa

Najlepsza bo domowa!

Puszyste ciasto z chrupiącym spodem, ciągnący się ser i ulubione dodatki, niebo w ustach!

Składniki

Ciasto:

  • 160 ml ciepłej wody
  • 15 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 310 dag mąki pszennej
  • Płaska łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów (grys) lub świeżych ziół ( bazylia, rozmaryn, tymianek)
  • Szklanka startego sera (najlepiej mix gouda i mozarella)
  • Ulubione dodatki: oliwki, szynka, kukurydza, cebula, itp.

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • Sól ziołowa
Pizza domowa

Przygotowanie

Ciasto możesz wyrabiać ręcznie lub w mikserze.

  1. Do misy miksera dodaj składniki wg. podanej kolejności: woda, drożdże, cukier, a następnie mieszaj do rozpuszczenia drożdży.
  2. Kolejno dodaj do mieszanki drożdżowej: mąkę, oliwę, sól oraz pozostałe dodatki.
  3. Po wyrobieniu ciasta, odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je cieniutko, umieść na blasze do pieczenia lub w formie do pizzy.
  5. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  6. Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym, a następnie posyp startym serem. Na ser układaj ulubione dodatki.
  7. Całość oprósz słodką papryką i umieść w rozgrzanym piekarniku, zmniejszając temperaturę do 180°C.
  8. Piecz ok 12-15 minut.
Autor: Ela, Ambasador Zdrowej Żywności
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone