Październik i listopad to dyniowe szaleństwo w sklepach. Polecam, Wam pyszną, rozgrzewającą zupkę dyniową idealną na te jesienne dni.
Składniki
- 500g obranej dyni
- 250g ziemniaków
- 25g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
- 1 pomidor
Przygotowanie
- Dynię oraz obrane ziemniaki pokroić w kostkę.
- Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek następnie dodać pokrojone dynię oraz ziemniaki i smażyć ok. 5 min.
- Do podsmażonych warzyw, dodać gorący bulion i gotować o 10 minut.
- Po 10 minutach dodać obrany ze skórki pomidor i gotować jeszcze ok 5. minut do miękkości warzyw.
- Do ugotowanej zawartości należy dodać mleko, całość zmiksować blenderem.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz zjeść.
Autor: Michał, Ambasador Produktu