Jeśli chcesz być EKO, ważne jest dla Ciebie zdrowe odżywianie i składniki, a gotowanie potraw sprawia Tobie ogromną przyjemność, warto przyrządzić samemu kostkę rosołową, którą dodasz do różnych potraw.
Składniki:
- 2 sztuki selera
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 główka czosnku
- 1 cebula czerwon
- 1 por
- natka pietruszki
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki oregano
- 30 g sosu sojowego;
- pieprz, sól i słodką paprykę do smaku
Warzywa umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku 180°C ok 20 min. Natkę pietruszki, tymianek, oregano umieść w blederze, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, pieprz, paprykę oraz upieczone warzywa. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Gotową pulpę włóż w formę do kostek na lód i zamróź. Smacznego 😊
Magda, Ambasador Zdrowych Nawyków Żywieniowych