Lubisz sernik, ale uwielbiasz też czekoladę i świeże maliny? Z niczego nie trzeba rezygnować bo ja proponuję 3 w 1!
Składniki
Masa serowa:
- twaróg półtłusty (500g)
- mascarpone (500g)
- mąka pszenna (60g-4łyżki)
- 5 jajek
- erytrytol ( 150g)
- wanilia lub aromat (kilka kropel)
Masa czekoladowa tzw. brownie:
- 5 jajek
- mąka pszenna ( 250g)
- masło 82% (200g)
- gorzka czekolada (400g)
- cukier puder (130g)
- do ciasta dodajemy ulubione owoce np. maliny (600g)
Rady:
- Ważne, aby produkty były w temperaturze pokojowej.
- Polecam, aby ciasto całkowicie wystygło by móc je kroić.
- Blaszka 25×35 cm
Przygotowanie
MASA CZEKOLADOWA BROWNIE:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – niech delikatnie przestygnie.
- Do miski wsypujemy cukier puder i dodajemy miękkie masło – miksujemy.
- Następnie całe jajka oraz mąkę – miksujemy do połączenia się składników.
MASA SEROWA:
- Do miski dodajemy mascarpone oraz twaróg – miksujemy.
- Następnie dodajemy całe jajka, mąkę i cukier – miksujemy do połączenia się składników.
SKŁADANIE:
- Dno blaszki najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wlewamy masę brownie, następnie dodajemy masę serową i na sam koniec posypujemy owocami..
- Mieszamy patyczkiem by masy delikatnie się połączyły.
- Pieczemy w 170°C przez 1 godzinę i 20 minut, grzałka góra-dół bez termoobiegu.
Smacznego!
Autor: Amanda, Ambasador Kuchni z Pasją