Ciasto jogurtowe z truskawkami

Pyszne, letnie ciasto z truskawkami – idealne do kawy z rodziną czy przyjaciółmi.

Składniki

  • truskawki (600g)
  • jogurt/skyr (240g)
  • mleko 2% (160ml)
  • mąka pszenna pełnoziarnista (130g)
  • 4 jajka
  • pół szklanki dowolnego słodzidła np. erytrytol (100g)
  • 1 łyżeczka dowolnego aromatu (5g)
  • pół łyżeczki soli (3g)
  • blaszka okrągła średnica 26 cm
Ciasto jogurtowe z truskawkami

Przygotowanie

  1. Do miski dodajemy jaja, cukier i ucieramy na gładką masę.
  2. Następnie wlewamy mleko, jogurt, aromat i sól.
  3. Na koniec, do mokrych składników dodajemy mąkę i mieszamy aż do połączenia się wszystkich produktów. Masa nie może być za gęsta ani też płynna.
  4. Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  5. Do środka dodajemy całe lub pokrojone na pół truskawki.
  6. Wlewamy naszą mieszkankę do truskawek.
  7. Pieczemy w 180°C przez 45min. Grzałka góra-dół bez termoobiegu.

Porady:

  1. Ważne, aby produkty były w temperaturze pokojowej.
  2. Całe ciasto można wymieszać łyżką.
  3. Zanim pokroisz ciasto na kawałki, zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Autor: Amanda, Ambasador Kuchni z Pasją
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone