Szparagi zielone z makaronem

Za oknem może i nie ma jeszcze lata ale pierwsze szparagi już w ofercie bi1 są! Dlatego przygotuj zielone szparagi na obiad!

Składniki

  • 2 opakowania szparagów zielonych(2x 500g)
  • makaron pełnoziarnisty (200g)
  • duża garść pomidorków koktajlowych(100g)
  • mleko 3,2% (50ml)
  • jogurt śmietankowy bez laktozy (50g)
  • oliwa do smażenia (10g)
  • przyprawy tj. sól, pieprz czarny, czosnek i majeranek
Szparagi zielone z makaronem

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według opakowania na al dente.
  2. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na pół.
  3. Szparagi umyć i odłamać końcówki, następnie pokroić wedle uznania.
  4. TIP: Końcówki szparagów można pokroić w talarki i dodać do zupy.
  5. Do wysokiego garnka wlać oliwę i wrzucić szparagi, aby się podsmażyły – doprawić.
  6. TIP: Dobrze, aby na początku dodać 3/4 szparagów, a główki zostawić na sam koniec ponieważ gotują/smażą się szybciej. Czas smażenia młodych szparagów to około 10 minut na średnim palniku.
  7. Do zielonych szparag dodać pomidorki, chwilę smażyć do połączenia się składników.
  8. Dodać wcześniej ugotowany makaron i doprawić czarnym pieprzem.
Autor: Amanda, Ambasador Kuchni z Pasją
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone