Bon jour… przepis na pyszny żur

Żur żytni lub gryczany idealny jako baza na wielkanocny żurek.

Składniki

  • mąka gryczana lub żytnia (1 szklanka)
  • ciepła woda (3 szklanki)
  • ziele angielskie (kilka ziaren)
  • liść laurowy (3-4 liście)
  • czosnek (3-4 ząbki, obrany i zmiażdżony nożem)
  • zioła „żurkowe” np. majeranek, lubczyk, kozieradka
Bon jour… przepis na pyszny żur

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie składniki
  2. Dodaj zioła i całość przelej do słoika lub glinianego garnka
  3. Pozostaw w cieple na 3 -5 dni
  4. Mieszaj codziennie
Autor: Magda, Ambasador Zdrowych Nawyków Żywieniowych
© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone