Cukier różany alternatywą dla …

Lato to świetny czas na przygotowanie cukru różanego. Płatki z krzewów różanych, rosnących z dala od ruchliwych ulic, najlepiej zerwać w słoneczny dzień. By zachować wspaniały różany zapach i aromat, płatki nie powinny być myte ani płukane.

Jak wykonać napar różany?

Przygotuj:

Wykonanie krok po kroku
Z zebranych płatków róży usuń zielone listki i zblenduj je z odrobiną cukru tak, by powstała pasta. Wymieszaj ją z resztą cukru i rozłóż  cienką warstwę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na około 1- 2 dni pozostaw pastę do wyschnięcia. By skrócić ten czas, wstaw blachę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 100 st C. Uzyskany w ten sposób suchy cukier ponownie zmiksuj, dzięki czemu stanie się sypki. Przesyp cukier do słoika  i przechowuj w suchym miejscu. Taki cukier różany to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego, białego cukru.

© 2024 bi1 hipermarket | Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Agencja reklamowa adStone