Przepyszne, konkretne bo lekko pikantne, o wyrazistym smaku placuszki, niech zagoszczą jako jedno zdań obiadowych w Twoim codziennym menu!
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 1 średnia marchew
- ½ cukinii
- 1 większa cebula
- 2 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- Jogurt naturalny
- Sól, pieprz/pieprz cayenne
- Olej do smażenia
- Natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
- Ziemniaki, cukinię i cebulę obrać i umyć, pokroić w kawałki następnie wrzucić do malaksera.
- Marchewkę i imbir obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, po czym wrzucić do malaksera.
- Do malaksera dodać również mąkę, jajka, sól oraz pieprz. Teraz można zmiksować ok. 20-30 sekund na średnich obrotach, tak aby zostały niewielkie kawałeczki ziemniaków, cebuli i cukinii, a nie jednolita masa – to ważne!
- Masa powinna przypominać gęste ciasto. Jeżeli poszczególne składniki nie będą się ze sobą „kleiły” dodaj jeszcze trochę mąki.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż placuszki na złoty kolor, ok. 3 min z każdej strony.
- Olej powinien być mocno rozgrzany, wówczas placuszki nie będą go „piły”.
- Placuszki polej jogurtem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Autor: Ela, Ambasador Zdrowej Żywności