Krewetki tygrysie z czosnkiem i chilli na winnych wstążkach z cukinii z dodatkiem słodkich pomidorków!
Idealna przekąska do przygotowania na spotkanie ze znajomymi.
Składniki
- Opakowanie krewetek tygrysich 250g (mogą być mrożone, choć najlepiej użyć świeże)
- 1 cukinia średniej wielkości
- ½ opakowania rukoli
- 10 pomidorków cherry
- Łyżka masła
- Łyżka oliwy z oliwek
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- Sól himalajska, Pieprz świeżo mielony
Przygotowanie
- Krewetki dokładnie umyć i odsączyć z wody, wrzucić do szklanej miski.
- Dodać do nich drobno pokrojoną i wypestkowaną papryczkę chili oraz czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz świeżo mielony i łyżkę oliwy z oliwek.
Wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. - W tym czasie, umyć i obrać ze skórki cukinię. Dobrą, ostrą obieraczką obierać plastry cukinii, wzdłuż, do powstania pojedynczych tasiemek. W ten sposób obieramy dookoła całą cukinię, do momentu aż zobaczymy gniazda nasienne. Wówczas już nie obieramy, ponieważ gniazda nasienne do niczego nam się nie przydadzą.
- W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy nasze paski cukinii na około 2-3 minuty i wyciągamy na sitko.
- Wyjmujemy z lodówki krewetki i smażymy je na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki masła około 7-10 minut. W razie gdyby masło się zredukowało, należy dodać kolejną łyżkę masła – krewetki nie mogą być suche!
- Kiedy czas będzie się zbliżał do 10 minut, a na patelni powstanie za dużo sosu – należy go odlać. Krewetki mają się smażyć a nie gotować.
- Na 1 minutę przed końcem smażenia krewetek dodajemy sól himalajską i drobno posiekana natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Układamy na talerzu : na środku garść umytych liści rukoli, na nie wstążki cukinii, potem krewetki, a na brzegach talerza – pokrojone na połówki, umyte wcześniej, pomidorki cherry.
Można podawać z bagietką.
Autor: Elżbieta, Ambasador Przepisów Kuchni z Pasją